6th day at work

Today is the first day of my second week at work.

Honestly, I'm exhausted. Piles and piles of workloads..It's never ending.

Finding files is almost impossible.

And today, I'm pissed with my boss.

Last minute work was given to me and she said she wanted it ASAP. Pukul 5 lebih baru bagi padahal kol 6 da balik kott..And trust me, this is not the first time.

It was my first time drafting a Judgment so you can guess that I took some time to familiarize myself with it before typing it all.

When it was given to me, she (the boss) explained briefly,telling me what I have to do exactly.

Maak aiihh..memanglah aku terkebil-kebil kat situ macam tenuk tak jumpa semut. Dia ingat aku dah pernah type sepuluh ribu kali ke benda tuh? Explain pun macam aku dah pro. What the hell, man?

When I looked at the sample that she asked me to cari, it was totally different. Thank god I have Lyiana my lifesaver to explain to me about it.

Then, dia pon cerita that dia pernah kena marah sebab salah buat draft. I was like, what the fuck? Explain macam taik, pastu kau expect orang dapat buat betul on the first try? You must be mad. You should teach and correct, not scold people for their mistakes.

So kitorang pon sambunglah sesi kutuk mengutuk..,eh silap. Sesi bergossip kejap and baru sambung balik discuss pasal the stupid draft.

Lyiana explained to me everything in detail and I finally managed to highlight the ones that needed clarification from my boss.

Lepas tu, saya pun pergilah bertanya kepada puan tentang perkara-perkara yang saya tidak fahami..Lalu beliau pun explain perkara-perkara yang ditanya itu and tengok-tengok, dia explain pon tak complete..banyak giler kot dia tak bagitau masa first explanation tuh. Kalau aku tak tanya, memang sampai kucing jiran sebelah beranak empat pon dia takkan bagitau..Sengal.

Masa interview hari tu bukan main lagi cakap, "Kalau you guys tak faham, tanya je sampai faham. Awak datang sini pun untuk belajar...Nanti ni semua buat masa LLb ke? Kalau macam tu, kitorang lah yang kena ajar korang ek? Hahaha. Takpe, kita kan Melayu, kena saling tolong-menolong. Siapa lagi nak tolong kita kalau bukan orang kita sendiri kan?"

and like people would say, Melayu ni selalunya bodoh sombong. Kalau tak tau, tak nak tanya. Buat-buat pandai je semua.

So
puan, kalau nak ajar tu kena lah ikhlas. Kami ni masih lagi belajar. Kalau cincai je macam tu, kang kerja saya pon cincai je lah. Tapi puan sah-sah lah takkan marah saya cincai-cincai kan? mesti saya kena kaw-kaw punya maki hamun kan kan?

Anyhow, when i was typing, she regularly attended my desk and asked me whether I've done typing or not cuz she wanted to see it right away. Aku pun type laa macam orang gila, cepat nak mampus, pastu laptop bangang tu pulak buat hal, time tu jugak nak hang cam pungkok, functions pun lain so kena ubah-ubah..Nasib baik Kak Yam ada menyelamatkan dunia.

Oh, did I tell you? While I was doing my work, she gave me another file and said "Ni pun tolong buat draft. saya nak cepat." It turned out, those 2 files are due on Thursday and Friday respectively. You see? How great my day was?

By the way, after I've printed out the draft, I searched for puan but couldn't find her anywhere.

"Mana puan? Dia dah balik ke?"

"Ha ah."
"Dua dua? Puan Zainab pun?"
"Yup."

You see eh, tadi dia cakap nak cepat. Aku pun bertungkus lumus siapkan the fucking draft and bila dah siap, tengok tengok she's gone home. Macam cibai tak? Memang menyusahkan aku tau tak? Kalau aku tau, aku balik je kot and sambung esok. Tak payah rushing. Memang tadi rasa cam bagi makan selipar je.

I was soo pissed I half screamed in the office. Serious shit. Aku ingat lawyer kap lam ya nga je cakap putar belit. Melayu pun sama!!

Damn..I've to deal with this for another 3 months ke? Baik laa aku kerja kutip telur penyu kat Melaka lagi best.

2 comments:

Elly Ezani said...
July 21, 2009 at 5:48 PM

hahaha. bodo la ko nie. chill la moo. lek lu. jgn kutip telur penyu lg.

lawak la ko nie. ko ingat la chelly ngan aloyah selalu.
sure ko tak hangin.

ps: boh gamba kitorg kat meja kau. hehe

Azhani.Azizan said...
July 23, 2009 at 7:27 PM

hahahaha
weh aku xske doh keje...
ade hari ok, ade hari aku nyampah dow..
letih plak tu...adeih